W poradnikach dotyczących urządzania kuchni można przeczytać dużo ciekawych rzeczy na temat struktury i twardości poszczególnych materiałów. W poniższym artykule przedstawimy kilka mniej znanych rodzajów tworzyw, które z pewnością sprawdzą się w tej roli. Zapraszamy do lektury.
Rodzaje tworzyw wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych
Dobre i tanie blaty kuchenne powinny charakteryzować się dużą odpornością na wilgoć i oddziaływania mechaniczne. Dzięki takim materiałom jak HPL lub Ultrafit jest to możliwe.
- Blaty laminowane
Blat laminowany składa się z płyty wiórowej, która pokryta jest dodatkową, ochronną warstwą laminatu. Jest ono wyprodukowane z tworzywa sztucznego i może imitować materiały naturalne w tym drewno i kamień. Laminat charakteryzuje się podwyższoną twardością, dzięki czemu doskonale nadaje się do zastosowania w kuchni.
- Blaty HPL
Blaty HPL (high pressure laminate) powstają z maksymalnie kilkunastu warstw papieru pokrytego żywicą i poddanego działaniu wysokiego ciśnienia. Dzięki temu powstaje jednolita i wytrzymała struktura, która zachowuje bardzo dobrą odporność mechaniczną na oddziaływania mechaniczne. Blat na wymiar z HPL charakteryzuje się ładnym, estetycznym wykończeniem.
- Blaty Ultrafit
Tanie blaty kuchenne Ultrafit to ciekawa alternatywa dla powyższych rozwiązań. Wyróżnia je duża wytrzymałość i niewielka grubość, która wynosi zaledwie 13 mm. Rdzeniem blatów jest wytrzymała płyta konstrukcyjna, która została pokryta materiałem o dużej wytrzymałości mechanicznej i temperaturowej, który jest odporny na wilgoć.
Jaki blat wybrać do swojej kuchni?
Wybór odpowiedniego blatu kuchennego zależy nie tylko od jego odporności na zarysowanie i zalanie, ale też od wielu innych czynników. Przykładowo, blat nie powinien chłonąć zapachów. Jego zewnętrzna powierzchnia powinna być gładka, dzięki czemu jest łatwa w czyszczeniu i nie powoduje namnażania bakterii. Nie bez znaczenia jest też kwestia koloru blatu. Najlepiej, jeśli imituje naturalne kolory utożsamiane z drewnem, różnymi rodzajami kamieni oraz marmurem. Warto również postawić na blaty o dużej odporności mechanicznej i należytej grubości. Ciekawym rozwiązaniem są zwłaszcza płyty Ultrafit, których nośność – pomimo niewielkiej grubości – jest zaskakująco duża. Na koniec zwróćmy też uwagę na dopasowanie blatu do reszty kuchennej aranżacji.
Kupując blat na wymiar, warto postawić na innowacyjność. To dzięki niej nawierzchnia zachowa swój naturalny wygląd nawet po wielu latach eksploatacji w trudnych, kuchennych warunkach.